黃婉曼:會幫男友解決脫髮問題!

彭志宏醫生(nowTV), 2013

新一代「宅男女神」黃婉曼(lcy)的擇偶條件大公開!lcy日前接受now TV自家製作、最新健康節目《星級診療室》訪問,製作單位特別安排兩名有脫髮問題的男士與lcy面對面接觸。lcy坦言當然希望男友頭髮濃密些、型仔些,「但如果我愛一個人,不會介意他脫髮,而且作為一個體貼的女朋友,我會想盡辦法幫他解決脫髮問題,重拾自信!」

日前請來lcy、整形外科專科彭志宏醫生及兩名有脫髮問題的男士占士和林仔,大談男士脫髮。節目主持即場考lcy及彭醫生,猜猜兩位男士的真實年齡。lcy說:「我諗30多歲啦。林仔個樣踏實啲,年紀應該大過占士少少。」

lcy遇脫髮男 估老對方10歲

原來,占士及林仔只有24及26歲,lcy得知自己猜多了10歲真係立即尷尬賠罪,「真係唔好意思,估老咗咁多!」如何判斷男士歲數?lcy笑言:「其實我都會靠睇髮型,因為我覺得男仔gan幾歲誤會咁快脫髮!」

lcy身邊亦有朋友被脫髮問題困擾,「通常有脫髮問題ji朋友都希望『眼不見為乾淨』,佢會用頭巾包住個頭或者帶帽,仲有朋友唔夠30歲就要開始戴假髮,真係好慘!有朋友甚至剃光頭,冇shai頭髮就自然冇呢個煩惱啦!」

脫髮影響第一印象 會助男友找醫生診治

問道揀男朋友時,會否介意對方有脫髮問題,lcy笑言:「點都會影響到第一印象,不過如果是真愛,便不會太介意;真的拍拖之後,我一定會諗辦法幫對方解決呢個問題,好似陪佢去睇醫生咁,始終我相信醫學方法最有效。始終男仔有型啲,自信心都會大啲。」

醫學角度解釋脫髮 坊間產品功效存疑

彭志宏醫生表示:脫髮港男愈來愈年輕,「占士ji情況好常見,可能同遺傳有關。而家好多後生嘅男士,十歲二十歲就已經開始脫髮。而通常佢哋嘅長輩,例如爸爸同舅父都已經有脫髮問題。其中95%男士脫髮同頭皮中嘅『二氫睪酮』(DHT)有關,只要針對呢個醫學問題,就可以改善脫髮。」

彭醫生強調,坊間的洗頭水或護髮產品,無法針對DHT,因此根本不能改善男士脫髮,「男士們不應浪費時間、金錢在這些產品上,相反及早就醫。研究顯示,越早求醫,頭髮重生的機會越大。」

你不可不知道的甩頭發原因

甩頭發也是大多數人所說的掉頭發或者是脫頭髮,社會上有掉發或者脫髮現象的人不再不數。而這些人群當然會關心引脫髮掉發的原因。那麼,甩頭發原因究竟有哪些呢?

相對來說,男性脫髮的問題普遍比女性更為嚴重,而引起男性脫髮的原因有許多。特別是雄性激素分泌過多,導致頭皮出油嚴重,從而導致脫髮的現象更為普遍。此外,如果一個人的精神緊張同樣會出現脫髮現象。而女性朋友如果頻繁染頭也會出現脫髮現象。總之,男女甩頭發原因是有些差異的。